Nekoč trgovine med vikendi niso bile odprte. Ljudje so si stvari, ki so jih potrebovali, nabavili prej in ni bilo nikakršnih težav. Kako pa je danes?

Nekoč trgovine med vikendi niso bile odprte. Ljudje so si stvari, ki so jih potrebovali, nabavili prej in ni bilo nikakršnih težav. Navade ljudi danes pa so popolnoma drugačne. Vemo, da so nam trgovine praktično na dosegu roke in da lahko, kadar je to potrebno in tudi ko to ni, vse kupimo sproti.

»Nedelja naj postane družinski praznik«

Svoje mnenje je z nami delila 54-letna Marina, ki nam je dejala: »Zdi se mi prav, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. Veliko nakupujem ob sobotah, saj je ob današnjem tempu življenja težko opraviti nakup v miru med tednom. Nedelja pa naj postane družinski praznik, čas, ko se posvetimo drug drugemu!«

Praznikov za prodajalce praktično ni

Večina praznikov, prodajalne spremenijo delovni čas, a v času božičnih praznikov, se ta podaljša. V decembru so ob nedeljah trgovine odprte tudi do 17. ure, saj je “potreba” po nakupovanju daril in kulinaričnih dobrot v tem času velika.

Smo kupci le razvajeni?

»Iskreno je popolnoma nepotrebno, da so trgovine odprte ob nedeljah.  Mislimo si: danes se mi ne da, itak je jutri (v nedeljo) štacuna odprta do 15. ure,« meni 29-letni Ivan in doda: »Nedelja bi morala biti namenjena druženju s prijatelji in obisk pri družinah na nedeljskem kosilu. Namesto tega, pa gremo en krog v Europark, da vidimo, če je kolekcija jesen/zima že na policah. Na žalost…«

V Avstriji in Nemčiji v nedeljo trgovine zaprte

V tujini imajo odpiralne čase nekoliko drugačne kot pri nas. Ob sobotah delajo nekoliko manj, v večini do 18. ure, v nedeljo pa so prodajalne zaprte.

Nekatere trgovine delajo celo v nedeljo zvečer

V Mariboru je med prazniki in v nedeljo zvečer odprtih malo trgovin. A dve sta takšni, ki delata praktično vsak dan v letu, ne glede na dan ali praznik, tudi v večernih ali celo nočnih urah. Več lahko preberete TUKAJ.