Socialno trgovino je ustanovilo združenje za duševno zdravje Šent, ki želi v Mariboru izboljšati odnos do oseb s posebnimi potrebami.

Danes je bila v Mariboru, na Zrkovski cesti 61, otvoritev socialne trgovine Sotra oz. trgovine odprtega srca. Socialno ogroženim bo ponujala osnovne življenjske izdelke po nižjih cenah.
Mesečni nakup omejen na 80-100 evrov 
Do nakupa v Sotri so upravičene osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. V ta namen so izdelali tudi ustrezne kartice. Nakup bo omejen na največ 80-100 evrov mesečno, da ne bi prihajalo do zlorab je ob izdaji kartice potrebno predložiti tudi dokazilo.
 
V Mariboru, glede na kritično gospodarsko in socialno sliko, pričakujejo veliko zanimanje za nakupovanje v tej trgovini. Že pred samim odprtjem so izdali več kot 100 kartic, računajo, da bi pa v prvem letu poslovanja lahko izdali okoli 5000 kartic.

 
V trgovini so na voljo osnovni živilski izdelki in izdelki za osebno ter gospodinjsko higieno. Cene bodo za približno 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Direktorica trgovine Ivanka Poropat je povedala, da od dobaviteljev pričakujejo, da jim bodo po nižjih dobavnih cenah zagotavljali blago, ki bo presežek v proizvodnji ali blago s poškodovano embalažo, tako da bodo v trgovini na voljo še vedno prvovrstni izdelki. V trgovini bo mogoče kupiti predvsem slovenske izdelke, k projektu pa sta pristopili tudi dve tuji podjetji.
 
Dobavitelji socialne trgovine so: Žito, Panvita, Tovarna olja Gea, Šampionka, TKI, Pomurske mlekarne, Kimi, Celjske mlakerne, Afrodita, Ilirija, Pfeifer & Langen, Dr. Oetker, Podravka, Mlinotest.
Trgovina zaposluje težje zaposljiveSocialna trgovina zaposluje tudi pet ljudi, ki so težje zaposljivi, kot so starejši od 50 let ali mlajši od 25 let z nizko stopnjo izobrazbe ter invalidi.
Za postavitev trgovine so pridobili sredstva iz Evropskega socialnega sklada, v višini nekaj manj kot 300.000 evrov. Ta lahko koristijo do avgusta 2015, zatem pa bo trgovina na trgu morala preživeti sama.