Ste navajeni jabolka lupiti in nato ostanke zavreči? Če je tako, zamujate številne prednosti. Jabolčni olupki so namreč zelo uporabni za različne namene – tokrat ne govorimo le o receptih in hranilnih vrednostih, ampak o zanimivih gospodinjskih opravilih in praktičnih načinih za uporabo.

Predstavljamo nekaj primerov, kako jih lahko uporabite:

Osvežilec zraka

Jabolčni olupki lahko služijo kot naraven osvežilec prostorov. Nekaj ​​olupkov posušite na soncu, jih dajte v vrečko iz blaga in dodajte malo cimeta. Tako boste dobili odličen naravni osvežilec, ki ga lahko uporabite v garderobnih omarah, predalnikih, v avtu ... 

Maska za obraz

Olupke zmešajte z medom in limono, da dobite naravno masko za obraz. Maska bo vašo kožo navlažila, jo očistila in jo naredila bolj elastično.

Repelent proti žuželkam

Olupke kuhajte z vodo in eteričnim oljem citronele, da dobite naravni repelent proti žuželkam. Mešanico prelijte v razpršilo in jo uporabite na koži, da se zaščitite pred komarji in drugimi žuželkami.

Čistilo za odstranjevanje maščobe

Jabolčna kislina v olupkih deluje kot naravno razmaščevalno sredstvo. Svežo jabolčno lupino podrgnite neposredno po mastnih površinah, kot so pulti, umivalniki ali kuhališča. Olupke lahko tudi dodate v vodo in jih kuhate 15-20 minut. To mešanico lahko uporabite za čiščenje obarvanih aluminijastih loncev in ponev.

Najpopularnejši še vedno čips

Če so vam te metode preveč tuje, pa lahko jabolčne olupke še vedno zlahka spremenite v slasten čips. Zmešajte jih z malo masla in dodajte ščepec soli, cimeta in sladkorja. Razporedite jih po papirju in pecite na 200 stopinjah približno 12 minut, dokler ne dobijo lepe rdečkaste barve.