Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je Štajersko prekmursko bučno olje nepogrešljivo v domači kulinariki.

Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam. Ampak bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.

Bučno olje je dragoceno darilo narave, polno mineralov in vitaminov, ki mu zaradi izjemnih sestavin pravimo tudi "studenec mladosti". Bučno olje omamno diši in je prijetnega globokega okusa z nežnimi podtoni. Je tudi povsem naravno in lahko ima pozitivne učinke na telo ter počutje.

[[image_2_article_65519]]

Uporabite bučno olje tudi sami

Ob prihajajoči pomladi so tako v Oljarni Kocbek posebej za vas pripravili dva spomladanska recepta, kjer lahko bučno olje najbolje uporabite. Pa dober tek!

Mešana solata z jabolkom

Sestavine:

  • 300 g mešane solate,
  • celo jabolko,
  • granatno jabolko,
  • 4 manjše redkvice,
  • bučna semena,
  • bučno olje,
  • kis (lahko domači jabolčni kis ali balzamični kis),
  • sol,
  • česen.

[[image_3_article_65519]]

Priprava:

  1. Solato narežemo, operemo in odcedimo. Pustimo jo v posodi in posolimo ter dodamo stisnjen česen po okusu.
  2. Granatno jabolko izdolbemo, navadno jabolko narežemo in dodamo na tanke lističe narezane redkvice.
  3. Vse skupaj prelijemo z bučnim oljem in kisom.

Če želite solati dodati nekoliko bolj eksotično noto, ji dodajte še posušene brusnice, rozine, indijske oreščke ali domače orehe.

Testeninska solata s paradižnikom, kumaro in bučnim oljem

Sestavine:

  • 250 g testenin (penne, farfalle, ali po izbiri),
  • 2 paradižnika, narezana na kocke,
  • 1 srednja kumara, narezana na kocke,
  • 1/4 skodelice svežih nasekljanih listov bazilike (po želji),
  • 1/4 skodelice Štajersko prekmurskega bučnega olja,
  • 2 žlici balzamičnega kisa,
  • sol in poper po okusu.

[[image_1_article_65519]]

Priprava:

  1. Skuhajte testenine in jih odcedite ter ohladite.
  2. V veliki skledi združite testenine, paradižnike, kumare in baziliko.
  3. V manjši skledi zmešajte bučno olje in balzamični kis ter prelijte po solati.
  4. Previdno zmešajte s soljo in poprom.

Solato postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepojijo. Pred serviranjem po želji okrasite s svežimi listi bazilike.