Vsi se zavedamo pomena zdravega prehranjevanja. A kaj, ko so naši krožniki polni nevidnih ostankov pesticidov in kemikalij? Zdi se, da že vsak dan najdejo v hrani nedovoljene pesticide. Čeprav pranje pod tekočo vodo odstrani del umazanije, naj bi to odstranilo okoli 70-80 % škodljivih snovi. Na srečo obstaja nekaj preprostih načinov, s katerimi še lahko zmanjšamo količino škodljivih snovi v sadju in zelenjavi.

1. Soda bikarbona

Ta beli prašek, ki ga najdemo v skoraj vsaki kuhinji, je presenetljivo učinkovit pri odstranjevanju pesticidov. V posodo z vodo zmešajte žlico sode bikarbone in namočite sadje in zelenjavo za 15-20 minut. Nato dobro sperite pod tekočo vodo.

2. Kis

Še en preprost pripomoček, ki ga verjetno že imate doma, je kis. Zmešajte od 100-200 mililitrov belega kisa z litrom vode in pustite sadje in zelenjavo v tej raztopini namočeno 30 minut. Nato sperite pod tekočo vodo.

3. Sol

Sol ni le za kuhanje, ampak lahko pomaga tudi pri odstranjevanju pesticidov. V posodo z vodo dodajte pest soli in namočite sadje in zelenjavo za 10 minut. Nato sperite pod tekočo vodo.

4. Paradižnik v pločevinki

To je nekoliko nenavaden, a učinkovit način. V posodo z vodo zmešajte vsebino enega paradižnika v pločevniki oziroma koščkov paradižnika v pločevinki (vključno z mezgo) in pustite sadje ter zelenjavo namočeno 20 minut. Paradižnik vsebuje naravne snovi, ki pomagajo razgraditi pesticide. Na koncu sperite pod tekočo vodo.